Oedeemtherapie

Oedeemtherapie is een specialisatie binnen de fysiotherapie, die gericht is op het afvoeren van oedeem. Oedeem is een abnormale ophoping van vocht in het weefsel als gevolg van een verstoord evenwicht tussen aan- en afvoer van vocht. Het kan zowel in de armen, benen als in het gezicht en romp voorkomen. Deze vochtophoping kan ontstaan op plaatsen waar lymfeklieren overbelast, beschadigd of verwijderd zijn.

Er zijn verschillende vormen van oedeem, afhankelijk van de oorzaak. Eén daarvan is lymfoedeem. Lymfoedeem kan aangeboren zijn (primair lymfoedeem) of ontstaan zijn ten gevolge van een andere aandoening (secondair lymfoedeem). Een ander veelvoorkomend oedeem is veneus oedeem, wat meestal veroorzaakt wordt door vaatwandzwakte en komt voornamelijk in de benen voor. Lipoedeem, een vet- en vochtophoping, is ook een vorm van oedeem dat in de benen voorkomt. Vaak ziet men ook een combinatie van verschillende soorten van oedeem.

Bij de eerste behandeling zullen we aan de hand van verschillende vragen en metingen bepalen wat de behandeling voor u kan betekenen.